119997293625566
Válts!!!
2016-01-02
Karrierváltók I. – szociális munkásból szakács
2016-02-09
Összes

Mit írjak az önéletrajzomba, ha pályakezdő vagyok és még nem dolgoztam sehol? Bizony munkatapasztalat nélkül nem könnyű a dolgod. Kis túlzással azt mondhatjuk: a vállalatok 25 éves jelölteket keresnek, tíz éves gyakorlattal. De, hogy szerezzek tapasztalatot, ha nem vesznek fel? 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Talán először is azt kellene végiggondolni, mit is jelent a tapasztalat. Legtöbben csak azt írnák be, ami rendes főállású munkaviszony, szerződéssel, fizetéssel.

Pedig nagyon sokféle tapasztalat lehetséges:

  • önkéntes munka egy állatmentő egyesületben,
  • egy egyetemi rendezvény megszervezése,
  • közös projektmunka egy tantárgyhoz,
  • különféle diákmunkák,
  • részvétel családi vállalkozásban,
  • vagy például szakmai gyakorlatok.

A legtöbb diák dolgozik valamit az egyetemi évei alatt, ám nem gondolja, hogy ez bárhol is számít. De az is lehet, hogy feketén foglalkoztatták valahol, ami ma sajnos elég általános. Ezt is be lehet írni.

Ezek mind-mind munkatapasztalatok. Ha ilyenek sincsenek, akkor itt az ideje, hogy szerezzél. Ne bánd, ha fizetés nélkül dolgozol egy ideig valahol. Keress önkéntes helyeket! Szükség lehet rád sok helyen.

Ha nekem nem lenne húsz éves szakmai tapasztalatom, akkor is beírhatnám, hogy részt vettem egy Segítsüti programban, ahol gyerekekkel foglalkozó alapítványokat támogattunk.
Vagy azt, hogy egy futóközösségben végzek önkéntesként különböző feladatokat, például web tesztelői munkát. Máskor meg egy üzleti reggelit szerveztem.

Biztos vagyok benne, hogy te is csináltál már érdekes dolgokat. Hidd el, hogy össze tudunk szedni releváns tapasztalatokat.

click-to-start-1624180-1279x923

Nem mindegy persze, hogy ezeket a tapasztalatokat hogyan írod le, miket emelsz ki közülük. A szórólapozás például kevés. De a felszolgálás, a pultos munka már hasznos lehet, hiszen a kereskedelemben dolgoztál. Egy marketing óra projektmunkáját is lehet jól tálalni. Az adatrögzítés meg azt bizonyítja, hogy pontos vagy, és átlátsz egy számodra új szoftver felületet.

Ha nem vagy biztos abban, hogyan tudod a legjobban megmutatni magad, akkor gyere el hozzám, és ígérem, meg fogsz lepődni, milyen fantasztikus önéletrajzod lesz a végén, amit elküldhetsz a neked tetsző álláspályázatra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük