119997293625566
karrier coaching önbizalom
A 3 legnagyobb félelem az álláskeresésnél
2017-07-24
kiralyi karrier coach
Herceg akarsz lenni, vagy inkább a szabadon akarsz választani?
2017-08-04
Összes

Mikor és miért érdemes váltani? A karrier coaching sikere

sikeres karrier coach

Stúber Gyöngyi vendég cikke

Az idei év eddig rengeteg változást hozott. Mint ahogy az lenni szokott, életem nem egy, de szinte összes területe egyszerre fordult át valami másba, nehogy túl egyszerű legyen. Már jó ideje kalandozok az önismeret kanyargós, ágas-bogas, zegzugos útján, szóval némiképpen hozzászoktam ahhoz, hogy időről-időre alakulnak a dolgaim. Na de arra nem számítottam, hogy ennyire elvágólag, szinte egy csapásra történjenek áttörések. Főleg azt nem tudtam elhinni, hogy mindez velem is megeshet!

Főleg, amióta elfogadok külsős segítséget is. Rájöttem, hogy egyáltalán „nem szégyen”, sőt, nagyon is okos dolog igénybe venni kiváló szakemberek szolgáltatásait, és látni magamat az ő külső szemszögükön keresztül. Egy háromfős „stáb” dolgozott rajtam nagyon sokáig: egy életvezetési tanácsadó, egy yumeiho masszőr és Klára, mint karriertanácsadó, illetve karrier coach. Azért említettem külön a két területet, mert van különbség a kettő között és mindkét módszertant alkalmazta.

Karriertanácsadás, coaching ahogy én látom

Klárival a közös munkánk márciusban kezdődött. Nem igazán tudtam, mire számítsak, bár elolvastam a weboldalán található anyagokat, így azért volt némi sejtésem, mivel is fogunk foglalkozni, illetve már előtte is váltottam vele pár szót, és egyből kialakult alaphangként egy kellemes szimpátia. Azonban azt is sejtettem, hogy azért többről lesz szó, mint egy sima önéletrajz írásról, hiszen ennél jóval többre volt szükségem.

Utólag visszagondolva, arra volt szükségem, hogy tudjam, mik az értékeim és elhiggyem, hogy azok abszolút értékben teljesen piac- és versenyképesek. Tudjátok, az ember (lánya) a más dolgában nagyon profi, csak a saját helyzetét illetően van (több-kevesebb, kisebb-nagyobb) vakfoltja. Nálam ez úgy működik, hogy amit nem látok, az nem is az enyém. Klára segített észrevenni eezket az értékeket, azt, hogy egyáltalán miért is nem láttam őket eddig, és egy olyan irányt mutatott, ami biztonságot és bizonyosságot adott a saját képességeimet és jövőmet illetően.

Emellett persze kitértünk az önéletrajz írásra is. Hála neki most van egy olyan CV-m, amit a barátnőim mintának kérnek kölcsön! Emellett, ha a száraz statisztikámat nézzük, azt mutatja, hogy öt helyre pályáztam, abból volt két interjúm és egy ajánlatot el is fogadtam. Szerintem azért ez nemhogy nem rossz, de gyanítom, kiemelkedő!

Összességében véve az a kb. három hónapos folyamat

  • Segített egy egy stabil, belső önbizalmat létrehozni a szakmai és emberi kvalitásaimat illetően
  • Megerősített abban, hogy bármikor képes vagyok a szakmámban elhelyezkedni, mert a tudásom biztos – Klára külön ki is emelte, hogy milyen jó, hogy rendszeresen utána nézek a dolgoknak és frissítem az infóimat, ami nekem amúgy teljesen alapnak számított
  • Megtanított arra, hogy nem muszáj elfogadjam a méltatlan munkaügyi helyzeteket, hogy nem jön el a világvége, ha valakivel ellenkezve kiállok magamért.

Ezek nagyon fontosak számomra, hiszen meglehetős önbizalomhiánnyal és megfelelési kényszerrel küzdök a mai napig.

a sikeres karrier coaching

Mikor és miért is érdemes váltani?

Végül pedig adós vagyok egy válasszal arra a kérdésre, hogy mikor érdemes váltani. Nos, a saját helyzetem azt mutatta, hogy nem vettem észre azt a pontot, amikor már lépni kellett volna. Igen, valahogy fél évvel ezelőtt következett be az a pont, amikor valami „elmúlt”. Amikor azt éreztem, hogy ebből most elég. Nem indulatból, hanem zsigerből. Bánom-e, hogy nem léptem hamarabb? Egyáltalán nem, mert máskülönben nem tanulhattam volna ennyit magamról.

Azt gondolom, hogy váltani bármikor és bármiért lehet/érdemes. Aki hezitál, túl sokat mérlegel, az esetleg vegye fontólóra szerintem, hogy nincs jó vagy rossz döntés, sőt az se baj, ha toporog vagy még marad. Érezze meg a saját ritmusát, ahogy a dolgokon szeretne változtatni (vagy ahogy meg tudja engedni, hogy azok változzanak). Ezt a befelé figyelést nálam Klára nagyban erősítette, mellépakoltuk a gyakorlati dolgokat, aztán ment minden, mint a karika csapás! Másfél hét múlva kezdek az új helyen, és már alig várom 😉

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük