fbpx
karriercél
Nem a cél a fontos, hanem az út.
2022-07-26
coachképzés
Ezért gyere el a nyílt napra!- Karrier coach és tanácsadó képzés indul szeptemberben
2022-08-19
Összes

Tényleg trendi önéletrajz kell?

önéletrajz írás

Facebook csoportokban mindig felmerül a kérdés, hogy milyen a trendi önéletrajz. Két nézettel találkozom. Az egyik szerint az a fontos, hogy minél designosabb, egyedibb legyen az önéletrajz. A másik szerint, és szerintem is, nem igazán a forma a fontos, hanem a tartalom.

Mostanában nagy divat a Canva grafikus programban készíteni az önéletrajzot.

Mi a gondom ezzel? Szerintem abban nincs sok kreativitás, hogy egy létező sablonba beleírok. Viszont a sok grafikai elem elveheti a helyet a lényeges információkról.

Bevallom, mikor én toborzok, és 50-100 önéletrajzot nézek át rövid idő alatt, meg sem látom a designt. Csak és kizárólag az érdekel, milyen lényeges tapasztalaid vannak. Tudom, hogy van olyan hely, ahol számíthat az önéletrajz kinézete, de hidd el a HR-esek és recruiterek nagy részénél ennek nincs akkor jelentősége.

Természetesen van jelentősége, hogy néz ki egy önéletrajz, de ez nem annyira design, mint áttekinthetőség kérdése.Nagyon fontos, hogy könnyen és gyorsan olvasható legyen, mitől vagy te jó jelölt.

 

1 vagy 2 oldal?

Itt fontos beszélnem, a leggyakoribb mítoszról ismét. Mint mindenki tudja, a HR-es 5-10 mp alatt olvassa el az önéletrajzodat. Ebből annyi az igazság, hogy valóban nagyon röviden nézi át elsőre, érdemes-e elolvasnia. Emiatt a mítosz miatt készítenek sokan egyoldalas önéletrajzot.

Recruitment, toborzó csoportban is felmerült ez a kérdés. 25 válaszból egyetlenegy volt, aki az egyoldalas önéletrajzot preferálta.Ha szellős és jól áttekinthető a cv-d, sokkal gyorsabban olvasok el két oldalt, mint egy telezsúfolt, sok kiemeléssel színesített, apró betűs anyagot.

 

Mik az én javaslataim az önéletrajzodhoz?

Legyen érthető!

Legyen hibátlan!

Legyen naprakész!

önéletrajz írás

Legyen érthető!

Ne próbáld egy mondatban elintézni 5 év tapasztalatát. Mutasd meg, mit tudsz, ami a vállalatnak fontos.

Manapság rengeteg 3 betűs rövidítés, és „szebbnél szebb” munkaköri megnevezés létezik. Néha nekem sincs fogalmam arról, milyen szakmát takarnak a különböző specialist, hero vagy ninja megnevezések.

Nem fontos, hogy azt a munkakört írd be, ami a szerződésedben van. Inkább úgy fogalmazd meg, hogy mindenki számára érthető legyen. Nyugodtan lemásolhatod azt a munkakört, ami a hirdetésben szerepel. A tapasztalataidat szintén fontos úgy megfogalmazni, hogy mindenki értse. Ha olyan munkaköröd van, amit a szakma nagyon ismer, pl. IT területen, még akkor is érdemes egy-egy kifejezést úgy megírni, hogy bárki megértse. Ne spórolj a hellyel. Írd le pontosan mit csináltál, minél több adattal. Hány ügyfél, hány számla, milyen nagyságrend, milyen kapcsolatok. Nézd meg a hirdetést, és az alapján fogalmazd meg a tapasztalataidat. Ha kész van, olvastasd el valakivel, aki nem ért a szakmádhoz teljesen.

A héten egy klienssel írtuk át az önéletrajzát, és meg volt döbbenve, hogy milyen kifejezéseket használtam, hogyan fordítottam le magyarról magyarra az önéletrajzát. Tudom, gyakran angolul kell cv-t írni, de ugyanez ott is érvényes.

Legyen hibátlan!

Elképzelni nem tudjátok, hány komoly helyesírási hibával teli önéletrajzot kapok néha. A legegyszerűbb, ha egy Word helyesírásellenőrzővel átnézed első körben. Mutasd meg másoknak, hogy nézzék át. Ne szégyelld, hogy lehetnek benne hibák, mindenkinek vannak.

Mindig meglepődök, hogy a saját írásomban 3 átnézés után is maradnak elütések. Egy két elütés nem okoz problémát, de ha visszatérően hibás az anyag, miért bíznék meg valakiben, hogy precízen végzi a munkáját.

Sajnos többször is olvasok olyan posztot, hogy adminisztratív munkát keresek bárhol, de home officeban. Ilyen munkát amúgy is nehéz találni, de amikor a posztban egy bekezdésben öt hibát látok, akkor nem biztos, hogy őt hívnám be egy ügyintézői állásra.

 

Legyen naprakész!

Az álláskeresés egy félállású munka. Nem tudod megspórolni az időt és energiát. Ne küldj el egy éves önéletrajzot, mert az úgyis jó lesz. Néha elfelejtik a jelöltek beírni az utolsó munkakörüket. Fontos tudnod, hogy nem egy önéletrajzod van. Minden hirdetésre írd át a cv-det úgy, hogy pontosan a megfogalmazott igényeknek feleljen meg. Tudom, ez kemény és unalmas munka.

önéletrajz tanácsok

De ha nem dolgozol eleget a pályázatodon, akkor nehezebben érsz el sikert.

Ha segítségre van szükséged, várlak titeket az 5 alkalmas karrier programomra.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Ha többet akarsz megtudni rólam.

     

.