119997293625566
hivatás
Amikor muszáj változni.
2022-07-18
önéletrajz írás
Tényleg trendi önéletrajz kell?
2022-08-02
Összes

Nem a cél a fontos, hanem az út.

karriercél

Nem csak a cél a fontos, hanem az odavezető út is.

Furcsán, hangozhat, hogy én, aki folyton hangsúlyozom, milyen fontos, hogy pontosan tűzd ki a célomat, egyszer csak azt mondom, ne a céllal foglalkozzál, hanem azzal, hogy rendszeresen tegyél érte.

Az én szemléletemben az út a legfontosabb, amin végig megyünk. De ha nincsenek céljaim, nem tudok elindulni. Sokszor mondom, hogy tűzd ki a célodat, indulj el az utadon, de ne ijedj meg, ha útközben megváltozik a célod.

Miért fontos, hogy ne csak a célra koncentrálj?

Képzeljük el, hogy az én célom, az hogy lefussam a félmaratont. (Tényleg ez a célom) A cél érdekében minden héten elmegyek 3-4 szer futni, és edzeni. De mi történik, ha csak a cél érdekel? Mondjuk ősszel minden erőmet beleadva le is futom a félmaratont. Büszke lehetek magamra, boldog, hogy elértem az álmomat. De mi van másnap? Mi van, ha leülök, és innentől kezdve csak ülök a kanapén, nézem a tv-t, és chipset eszem.

karriercél

Vajon tényleg jó volt ez a cél? Igazából nem tudom, mikor fogom elérni a félmaratont. De azt meg tudom tenni, hogy módszeresen minden héten háromszor elindulok, és futok. Ha egyszer elérem a célomat, már fontosabb lesz az, hogy beépült az életembe a mozgás, hogy rendszeresen teszek magamért, mint maga a cél.

Mint karrier-tanácsadó, az a célom, hogy minél több ügyfélnek tudjak segíteni. Kitűzhetem magamnak, hogy havonta 20 ember keressen meg, de ez kevés lesz a boldogsághoz. Akkor lesz sikerem, ha módszeresen és főleg rendszeresen dolgozom érte. Cikkeket írok, reklámozok, megmutatom magam. Én szeretnék lenni a legjobb karrier-tanácsadó, coach. Mivel is tudom mérni ezt? Pl., folyamatosan keresnek, sikereket érnek el az ügyfeleim. De ha nem fejlesztem magam rendszeresen, nem dolgozom rajta folyamatosan, akkor a cél elérése után csak a visszalépés jöhet.

Sokan ott rontják el a dolgokat, hogy túl nagy célokat tűznek ki, és elvesztik a kedvüket, ha nem sikerül.

Milyen lépéseket kell valóban megtenni?

Az egyik kliensem eldöntötte, hogy márpedig ő minden nap egy órát foglalkozik az álláskereséssel, és minden héten 5 helyre beadja a pályázatát. Igen ám, de nem biztos, hogy minden héten van 5 megfelelő állás. Nem biztos, hogy minden nap lesz rá egy órája. Két hét után elkeseredve hívott fel, hogy ő már nem jó semmire, mert nem tudott minden nap egy órát dolgozni az álláskeresésén.

Viszonylag hamar megnyugtattam, hogy nem az a fontos, hogy hány óra, hány jelentkezés, hanem az, hogy folyamatosan és rendszeresen csinálja. Inkább tűzzön ki hetente háromszor fél órát, de azt tartsa be. Azt döntse el, hogy mit tesz a sikerért, és ne azt, hogy ha törik, ha szakad, ha van jó álláshirdetés, ha nincs, ő akkor is pályázik.

De ha nem új állást szeretnél, hanem fejlődni a karrieredben, akkor is a cél kitűzése után a teendőkre koncentráljál. Ne akarj egy hónap alatt megtanulni angolul. Döntsd inkább el, hogy minden héten kétszer 1 órát tanulsz, vagy iratkozz be egy nyelviskolába, és járj el szorgalmasan.

Még inkább így van ez, ha online tanfolyamot végzel. Sokan elvesztik a kedvüket, ha az első hónapban nem sikerül úgy haladniuk, ahogy tervezték. A lényeg sokkal inkább az, hogy ne add fel, hanem tedd bele a naptáradba, hogy módszeresen és rendszeresen csináljad.

Azt javaslom, ne tűzz ki magadnak túl nagy feladatot. Mindannyian hajlamosak vagyunk lelkesedésből, hirtelen felindulásból túl nagyot vállalni, aztán szomorúan abbahagyni. Az egyik kliensem eldöntötte, hogy ő egy év alatt megszerzi a felsőfokú nyelvvizsgát. Persze, ez majdnem lehetetlen, de arra jó, hogy utána azt mondja, hogy jajj, erre sem vagyok képes. Pedig kitűzhette volna azt is, hogy folyamatosan tanulok, és egyre jobban fogok beszélni. Még jobb lett volna, ha egy tanárral beszéli meg a reális célt.

Az én javaslatom az, hogy építs rendszert az életedbe. Ha egyszer-egyszer kimarad, amit terveztél, akkor ne avval foglalkozz, hogy jajj, megint nem sikerült, most már elszúrtam az egészet. Koncentrálj a holnapra, és a következő alkalmakra, amikor megcsinálod a magadnak kitűzött feladatot.

Minden út az első lépéssel kezdődik. De ne feledd, még sok-sok lépés van addig, amíg eléred a célodat.

Sőt, lehet, hogy addigra már egészen más célokat fogsz magad előtt látni. A karrier coaching alatt segítek megtalálni és megtervezni az út első lépéseit.

 

.