119997293625566
szellemes karriercoach
Mikor írjál szellemes, videós önéletrajzot, és mikor ne?
2017-08-10
diplomás karrier
Kell-e a diploma? És ha igen, miért nem?
2017-10-23
Összes

Senki nem akar dolgozni – nem vesznek fel sehova az utcáról

nem karrier

Na, most melyik az igaz?

El nem tudom mondani, hányszor hallom mindkét kijelentést.

Vagy azt, hogy aki akar, az tud dolgozni Magyarországon.

Mindenki a saját helyzetéből indul ki, és abból általánosít. Ez érthető, de szeretném most megmutatni mindkét oldal nehézségét.

Én mindkét oldalnak dolgozok, ami azt jelenti, segítek cégeknek munkaerőt találni, és karrierre vágyóknak megfelelő állást találni.

Valóban elmondható, hogy ma Magyarországon egyre nagyobb a munkaerőhiány. De ez így könnyelmű és általános kijelentés. Nem minden szakmában, és területen van munkaerőhiány. Vagy, ha van is, nem biztos, hogy megtalálja egymást az álláskereső, és az állást kínáló.

Ami még rosszabb, hogy mindkét oldalnak vannak előítéletei, olyan feltételezések, amiket biztosra vesznek, és befolyásolják a döntéseiket pedig gyakran ártalmasak.

Nekem is többféle tapasztalatom van. Találkozok jó és rossz példákkal, jó és rossz beidegződésekkel.

Ki az, aki nem akar dolgozni?

nem karrier

Legutóbb segítettem egy ismerős ismerősének önéletrajzot készíteni. Sikerült is, egy hozzá illő munkát találni. De még aznap felhívott felháborodottan, hogy ez a munkahely messze van, és 9-től fél hatig kell dolgozni. Bevallom, megdöbbentem. Nem értettem, mire gondol valaki 50 évesen, milyen munkával kereshetne pénzt. Amikor megosztottam ezt a tapasztalatomat, többféle reakcióval találkoztam. Volt, aki munkaerőt keres, és kijelentette, hogy senki nem akar dolgozni. Volt, aki azt ajánlotta, gondoljam át, kinek segítek, mert a végén rosszul járok.

Én azt gondolom, hogy valóban, vannak, akik nem akarnak dolgozni, legalábbis nem tudják elképzelni, hogy naponta 8 órát bejárjanak valahova, fegyelmezetten elvégezzék a munkájukat. Nem jelenteném ki egyértelműen, hogy ez a hölgy semmit nem akar dolgozni, mert sikeres biztosítási üzletkötő volt. De nem tudott, akart váltani egy szabadabb, függetlenebb életmódból, viszont már a régi dolgok sem működtek már. Én komolyan reménykedek, hogy rájön, hogy meg kell változtatnia az életét, és a hozzáállását.

Nem ez az egyetlen ilyen élményem. Mikor eladókat keresek, ott is előfordul, hogy valaki nem jön el az interjúra, nem lép be az elnyert munkahelyre.

De nem vagyok hajlandó azt mondani, hogy „senki” nem akar dolgozni. Mert 10 jelöltből 9 eljön az interjúra, és a felvett emberekből a nagy többség elkezdi a munkát, és keményen dolgozik. Tudom, vannak olyan területek, ahol rosszabb az arány. A vendéglátásban rendkívül gyakori a link, nem megbízható ember. De mondhatom azt, hogy mindenki?

Én ragaszkodok ahhoz, hogy jót feltételezek az emberekről. Igen, van, hogy csalódok, de sokkal gyakoribb, hogy jó tapasztalataim maradnak.

MI van akkor, mikor állást keresel?

álláskeresés

 A másik oldalon viszont azt hallom, hogy úgysem találok olyan állást, amit szeretnék. Nem érdemes hirdetésekre jelentkezni, mert úgyis csak az ismerősöket veszik fel. Nem akarom, hogy fejvadászok, munkaközvetítők találjanak meg, mert szemetek, és nem értenek hozzá.

Van ebben valami. Valóban vannak olyan állások, amiket ajánlás útján töltenek be. Olyan is van, hogy nem számít a szekértelem, csak az ismeretség.

Vagy olyan munkaközvetítő, HR-es, aki nem ért a szakmájához. Ahogy sok olyan szakmai vezető is van, aki nem tudja kiválasztani az oda illő embert.

De ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes próbálkozni. Végignéztem az éveimet, hogy mi történt a klienseimmel, akik nálam voltak karrier-tanácsadáson, coachingon. Akiknek tudtam követni a pályafutását, többféle utat jártak be.

Minimum 18-an helyezkedtek el hirdetésre jelentkezve. 8 ember ajánlás útján talált új munkát. 7 olyan ügyfelem volt, aki rájött, hogy a jelenlegi munkahelye a legjobb számára, és ott talált újabb kihívást, vagy rájött, hogy mit szeret a munkájában.

Volt olyan, aki vállalkozásba kezdett, vagy új tanulmányokba fogott.

És valóban volt olyan is, akinek nem sikerült még új állást találni még.

Ezek alapján azt mondani, hogy nem érdemes hirdetésre jelentkezni, vagy nem érdemes az ismerősi hálózatot bevetni, nagy tévedés volna.

Hírdetések, munkaközvetítők, ajánlások

A sikeres jelöltjeim jó része munkaközvetítőn keresztül helyezkedett el. Tudomásul kell venni, hogy nagyobb cégek a legtöbb állásra ilyen cégekkel keresnek új munkaerőt. Olvasok olyan tanácsot, hogy ne nézze meg a munkakereső a közvetítők ajánlatait, csak közvetlenül jelentkezzen. Szerintem ez nagy hiba. Nem érdemes már jó előre kizárni egy csomó lehetőséget.

De tudni kell, hogy nem minden álláskeresőnek könnyű. Nem minden területen van munkaerőhiány. Az is nehézséget okozhat, amikor valaki magasabb pozícióban, speciális szakterületen dolgozik. Ezek a szinteken már kevés állás üresedig meg, és hosszabb a kiválasztás.

De ha rossz tapasztalataid is voltak, akkor se hidd el, hogy már soha nem lehetnek sikereid.

Mi a helyzet a HR-esekkel, fejvadászokkal?

karrier akadályok

Nem tudok ellenállni annak, hogy a harmadik oldalt is bemutassam. Az álláshirdetők, HR-esek, közvetítők előítéleteit.

Valóban nem mindenki ért eléggé a szakmájához, és sokszor itt is durva előítélettel találkozom.

Nemrég arról olvastam egy bejegyzést, hogy baj, ha valaki több, mint hét, nyolc évet tölt egy munkahelyen, mert begyepesedik, nem képes alkalmazkodni, és újat tanulni.

A bejegyzés alatt egy hozzászólás azt mondta, hogy ő nem vesz fel olyan embert, aki két-három évenként ugrál.

De hallok olyat is, hogy ez vagy az a főiskola, egyetem nem jó, ő onnan nem vesz fel embereket. Vagy munkanélkülieket nem akar.

Én is mérges vagyok ilyenkor. Sok HR-est, közvetítőt ismerek, aki jól ismeri a piacot, nyitottan áll a jelöltekhez, segít mindkét oldalnak.

Megértem, ha mérges vagy a HR-esekre. Lehet okod rá. Nem biztos, hogy a HR-es a hibás, gyakran a munkahelyi vezető mond nemet érthetetlen okokra hivatkozva, és a HR-esnek kell elmondani a rossz hírt.

De akár szereted, akár nem, akár bízol a munkaközvetítőkben, cégekben, akár nem, a legrosszabb, ami tehetsz, hogy el se kezded, eleve eldöntöd, hogy nem sikerül, hogy nem érdemes jelentkezni sem.

Mint ahogy a tanácsadói karrier coach tapasztalataim mutatják, elég sok esetben érnek el sikert hirdetésre jelentkezve, vagy a szakmai, ismerősi hálózatukat kiaknázva.

Sajnos azt kell mondanom, hogy készülj fel kudarcokra is, de semmiképpen ne add fel, ha valahol nem sikerül. Folytasd tovább, és bízzál magadban. Küldd el a jelentkezéseidet, szólj, az ismerősöknek legyél nyitott.

Ha tetszett a cikk, lájkold, vagy oszd meg.

Ha szívesen beszélgetnél hasonló helyzetben levő emberekkel, lépj be Facebook csoportomba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük